søndag den 23. januar 2011

HJÆLP TIL MISBRUGERE OG PSYKISK SYGE

Af Andre Meiner-Madsen, socionom,       dato for indlæg: 21.12.2006

Som behandler er jeg optaget af at hjælpe mennesker til at få et godt liv. Misbrugere og psykisk syge er mennesker der lider, og der er desperat brug for en behandlingsmetode, som skaber hurtig og vedvarende forbedring af deres livskvalitet. Aldrig har jeg set syge mennesker blive raske så hurtigt som i Evangelist.

I 23 år har jeg arbejdet med mennesker, der på forskellige måder har haft svært ved at ”leve livet”. Jeg har primært mødt dem på døgninstitutioner, men har også erfaring fra familiearbejde ved en kommunal familieafdeling. Jeg har samarbejdet med de psykiatriske hospitaler og i den forbindelse tit besøgt afdelingerne på Glostrup, Hvidovre, Amager og Rigshospitalet.
I arbejdet med psykisk syge har vi ved hjælp af forskellige psykologiske og pædagogiske teorier og metoder forsøgt at påvirke mennesker i en konstruktiv retning mod ”det gode liv”. I nogle tilfælde har vi efter en tid set positiv ændring, men alt for ofte er fremskridt sket for langsomt eller helt udeblevet.

Det sidste år har jeg været vidne til noget, jeg ikke tidligere i min karriere, har set I Evangelist har jeg mødt mennesker, som er blevet raske efter tre døgn, og som meget hurtigt herefter har aflagt sig deres dårlige vaner og de tænkemåder, som har fastholdt dem i sygdom og/eller misbrug.

Evangelist tager imod højt motiverede mennesker, som erkender, at de har brug for hjælp, og som har et stærkt ønske om, at Gud skal forandre deres liv. Filosofien er, at man ikke kan hjælpe nogen, der ikke vil hjælpes. Efter tre døgns bøn og faste, hvor personen alle døgnets 24 timer er sammen med to mennesker, der beder for personens helbredelse, er han/hun ikke længere misbruger/psykisk syg. Vedkommende bliver herefter behandlet som rask og normalt fungerende. Denne tilgang til personen ville ikke have den ønskede effekt, hvis der ikke var sket en mirakuløs forvandling af vedkommende i løbet af de tre døgn.

Mennesker, som er afhængige, psykotiske og/eller deprimerede, når de indleder perioden, er symptomfrie og uden abstinenser, når de afslutter det tredje døgn. De bliver efterfølgende en del af en stor familie med alt hvad det indebærer af hverdagslige gøremål, samarbejde og socialt fællesskab. Parallelt arbejdes der på, at beboeren skal erkende og blive bevidst sin situation og få en forståelse af, hvordan den tidligere livsførelse præger personens nuværende handlemønstre. Gennem samtale og bøn søger man at ændre disse uhensigtsmæssige handlemønstre og tankebaner. Der arbejdes hen imod en ny identitet; du er Guds barn og derfor er du ekstremt værdifuld!
I denne proces er det vigtigt med en åbenhed mellem beboer og behandler; en gennemsigtighed, som sætter sit lys på alle hemmeligheder og tabuområder. Den tilgivelse, man modtager og selv giver i processen, sætter mennesker i fuldstændig frihed fra det gamle liv. De oplever at afslutte det gamle og starte på nyt, med en helt ny tilgang til sig selv og til livet. Praktisk arbejde sammen med andre raske mennesker, er med til at danne en ny karakter præget af ansvarsfølelse og lyst til at leve for noget større end sig selv. Beboeren erfarer at glæden ved at give til andre, er større end den man oplever ved selv at modtage.

I Evangelist lægges der stor vægt på at fortiden er fortid (- ikke spiller nogen rolle længere). Det der betyder noget, er hvad du tænker og hvordan du handler i dag og i morgen. Essensen i behandlingen er, at den enkelte skal stole på hvad Bibelen siger om livsførelse og tage de løfter Bibelen giver som personlige løfter til dem selv. Personen i behandling har som regel ikke kontakt til sin gamle omgangskreds de første måneder, i erkendelse af at tanke- og handlemønstre ligger dybt og kan være svære at kontrollere når man bliver konfronteret med det gamle liv. Beboeren får en ny vennekreds, der kan støtte ham/hende i den nye måde at leve på. Der bliver vist meget omsorg og stillet almindelige krav til beboeren. Alle behandlere arbejder uden løn og bor sammen med dem, der er i behandling. Evangelist har erfaret, at mennesker forandrer sig radikalt, når Bibelens ord bliver taget for sandhed – ligesom en psykiater erfarer at symptomer på psykisk sygdom dæmpes ved brug af psykofarmaka.

Forskning har vist at ca. 60 pct. af dem, der er under behandling af en læge, bliver fejlmedicineret.
Ca. hver femte af disse 60 pct. tager skade af den medicin de indtager. Årsagen er blandt andet at læger og psykiatere er købt og betalt af lægemiddelindustrien. Disse magtfulde firmaer bestemmer i stor stil, hvad der skal forskes i og hvad der kommer offentligheden for øre af undersøgelser om deres præparater.

Evangelist opfordrer mennesker, der er i tre døgns bøn og faste, til at stoppe med at tage deres medicin. Nogle psykiatere beskylder derfor Evangelist for at være uansvarlige i deres behandling af psykisk syge, til trods for, at ingen af de tidligere psykisk syge har haft brug for medicin efter de tre dages bøn og faste. Så psykiatere, der selv erkender, at de skader deres patienter, kritiserer Evangelist, der hjælper psykisk syge til medicinuafhængighed. I psykiatrien dør mennesker af bivirkningerne fra de ordinerede præparater. I Evangelist er der ingen i behandling på et af de syv rehabiliteringscentre, som oplever bivirkninger ved at lægge deres medicin.

Jeg er blevet overbevist om. at Gud griber ind i menneskers liv gennem tre døgns bøn og faste. Organisationen Evangelist har fundet frem til en metode, som sætter mennesker fri af misbrug og sygdom i et omfang, som ikke tidligere er set i vores land. Selv om man skulle stille sig tvivlende til Guds indgriben i menneskers liv, er organisationens arbejde en revolution indenfor behandlingen af psykisk syge og misbrugere. Efterhånden som flere og flere danskere oplever helbredelse og et liv i uafhængighed, vil det danske samfund værdsætte og ikke have råd til andet end at benytte sig af det arbejde som gøres i Evangelist, hvor syge og misbrugende mennesker omkostningsfrit (for amt og kommune) og effektivt bliver raske.

Til underbyggelse af ovenstående artikel, har vi valgt at medtage André Meiner-Madsens CV

Fagligt CV

Navn: André Meiner-Madsen (f. 1963)
Civil status: Gift med Anette, sammen har de tre børn.

1982 Studentereksamen

1982-84 Praktik som terapiassistent på et rehabiliteringscenter i Tromsø i Nordnorge.

1984-89 Miljøterapeut på et amtskommunalt center med syv afdelinger og 120 brugere udenfor Hønefoss i Norge.

1988-91 Uddannelse som socionom i Trondheim. En del af tiden praktiserende souchef i bestyrelsen for Socialhøjskolen i Trondheim.

1991-96 Videreuddannelse i børne- og ungdomsværn. Arbejde som socialkurator i Hjælpetjenesten.

1996-97 Miljøterapeut for to institutioner i Trondheim, henholdsvis amtskommunal og privat.

1997-02 Souchef i Brøndby Kommune og afdelingsleder ved Platform 87, som var en kommunal institution med to afdelinger – en døgnafdeling for unge mellem 14 og 23
år, og en dagbehandlingsskole for børn fra 10 til 14 år. Nogle af de unge var psykisk syge, nogle var kriminelle og andre var misbrugende.

2002-04 Forstander for døgninstitutionen, efter at Platform 87 deles til to instituioner.

2004-05 Stedfortrædende forstander i Kernehusene, som er en døgninstitution med fire afdelinger og ca. 65 ansatte beliggende på Amager.

2005 Leder af en ny døgnafdeling med 10 pladser for skizofrene unge mellem 18 og 25 år under Thorupgården, som er en privatejet døgninstituion under socialpsykiatrien beliggende på Nørrebro.

2006 Systemisk lederuddannelse.

Jeg har i årenes løb deltaget på mange kurser vedr. ledelse, supervision og coaching.