søndag den 23. januar 2011

EVANGELIST HJÆLPER MENNESKER

Af Berit Linde, 1. reservelæge, Aalborg,    dato for indlæg:  20.12.2006 

Enhver, der har fungeret, som medicinsk læge i det danske sundhedssystem, kender til frustrationerne, når man står med en patient, der har forsøgt selvmord. På ethvert større hospital sker det gennemsnitligt hver eller hver anden dag. Og oven i det har vi alle dem, der kommer ind for at blive afruset eller behandlet for abstinenser.

Frustrationerne opstår det øjeblik, hvor det medicinske er ovre og man ønsker, at der bliver taget hånd om det ”psykiske” eller misbrugsproblematikken.

For vores sundhedssystem kan slet ikke magte det store antal af patienter, der lider af depressioner og andre psykiske lidelser eller som ”bare” har ondt i livet. Oftest får de en samtale med en psykiater og evt. noget medicin og bliver så sendt tilbage til det samme liv; de samme omstændigheder, som måske gjorde, at de forsøgte selvmord.

Vi har ikke noget reelt tilbud til disse mennesker, med mindre de er så psykotiske, at en indlæggelse på psykiatrisk lukket afdeling er nødvendig. Og hvis der vurderes, at der er behov for en eller anden form for opfølgning udover, hvad der overlades til den praktiserende læge, er der ofte ventetider på flere uger, hvor vedkommende så kan nå at blive indlagt igen med et fornyet selvmordsforsøg eller har drukket så meget for at dulme tankerne, at det er nødvendig med en indlæggelse for at blive afruset.

Den anden side af sagen er, at disse mennesker ofte er endt nederst på den sociale rangstige pga. deres lidelse og derfor er der ikke meget prestige i at have med disse mennesker at gøre. Hverken inden for den sundhedsfaglige verden eller den politiske verden.

Derfor har Danmark et stort behov for en organisation som Evangelist, der har som deres vision at hjælpe mennesker med misbrugsproblemer og psykiske lidelser. En organisation, som jeg kender for deres kærlighed til mennesker og for deres integritet. De tager sig af de mennesker ingen andre ønsker at have berøring med. De har igennem deres arbejde på Vildkildegård ved Arnborg og Tabitas hus i Gørløse været med til, at hjælpe mennesker med psykiske lidelser til at blive raske, så at de klarer sig uden den medicin, som de har fået i årevis og nu lever velfungerende liv, hvor de tager ansvar for sig selv og verdenen omkring dem. Folk, som har været dybt begravet i deres misbrug af forskellig slags, kommer ud af det og får gennem et længerevarende ophold på Vildkildegård opbygget et normalt liv.

Jeg har ikke indenfor vores sundhedssystem, med de tilbud der er, set en tilsvarende succesrate. Jeg tænker ikke kun rent kvantitativt, men også kvalitativt. Hvor mennesker går fra at være forhutlede eksistenser, der blot overlever, til at blive hele mennesker, der kan betros ansvarsområder.

Berit Linde er 1. reservelæge ved Aalborg Sygehus